OLOMOUC – Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) provedla úřední kontrolu v olomoucké restauraci Hongkong. „Naši inspektoři uvnitř provozovny zjistili absenci správné hygienické praxe, výrazně zanedbaný úklid či výskyt nečistot mj. na talířích pro servírování pokrmů. S ohledem na tato zjištění jsme provozovateli uložili úplný zákaz užívání prostor.“ uvedla SZPI na svém facebookovém účtu Potraviny na pranýři.
Zjištěné skutečnosti: Výskyt trusu hlodavců, stopy po působení a výskytu hlodavců, výrazně zanedbaný úklid, znečištěné kuchyňské nebo pracovní náčiní, výrazné znečištění prostor, nečistoty na stěnách nebo stropě, nečistoty na podlaze, nečistoty na regálech či zařízeních, silně znečistěná chladicí zařízení.
„Provozovatel nedodržoval hygienické požadavky pro výrobu a uvádění pokrmů na trh. Napříč celou provozovnou totiž docházelo k porušování řádné hygienické praxe a dlouhodobému zanedbávání úklidu. Nečistoty bylo možné spatřit na pracovních pomůckách (nožích) a na nádobí (talířích), které sloužilo k servírování pokrmů.“ stojí ve zprávě SZPI.
Podle inspekce provozovatel rovněž nezajistil odpovídající regulaci škůdců, což se projevovalo výskytem značného množství myšího trusu na podlaze ve skladu. S ohledem na tato zjištění nebylo možné vyloučit riziko kontaminace potravin a připravovaných pokrmů. Více informací o zjištění včetně kompletní fotodokumentace naleznete ZDE.