Přeložit náš web

Ne, 8. 9. 2024.

Svátek má Mariana.

22.2 C
Olomouc
22.6 C
Prostějov
21.1 C
Přerov
19.4 C
Šumperk
15.9 C
Jeseník
Neděle, 8. září 2024.

Svátek má Mariana.  Dobré ráno.

Botanická zahrada na Dni fascinace rostlinami představí flóru Krymského poloostrova

Další příležitost nahlédnout do rozmanitého světa rostlinné říše nabídne veřejnosti botanická zahrada přírodovědecké fakulty, která se 18. května 2022 opět připojí k mezinárodnímu Dni fascinace rostlinami. Součástí bohatého programu bude zahájení výstavy nazvané Pohlednice z krymské květnice, která formou reprodukovaných akvarelů představí vybrané zástupce flóry Krymského poloostrova. Botanická zahrada bude otevřena od 10:00 do 16:00, vstup je zdarma.

„Pro návštěvníky všech věkových skupin jsme ve spolupráci s katedrou botaniky a katedrou biotechnologií přírodovědecké fakulty připravili bohatý program, který se dotkne vztahu lidí, rostlin a hub,“ uvedl Václav Dvořák, vedoucí botanické zahrady.

Jedna část programu bude zaměřena na představení rekordmanů z rostlinné říše společně s masožravými rostlinami z unikátní kolekce skleníku katedry botaniky. „Návštěvníci si mohou prohlédnout jednotlivé zástupce masožravých rostlin s různými lapacími pastmi a strategiemi lovu kořisti. Seznámíme je také s houbami, které způsobují rostlinám různé choroby, i s těmi, které pomáhají lidem při výrobě potravin nebo nápojů,“ doplnila Martina Oulehlová z katedry botaniky.

V rámci Dne fascinace rostlinami bude zahájena výstava Pohlednice z krymské květnice. „Za konceptem výstavy stojí Yuliya Krasylenko z katedry biotechnologií a malířka Olha Politylo, která v akvarelech zachycuje vzácné či endemické druhy krymské flóry. Vybráno bylo patnáct charakteristických zástupců květeny Krymského poloostrova, u kterých nebude chybět názvosloví v ukrajinštině a v dialektu krymské tatarštiny, zaznamenané v rozhovorech s tamními obyvateli při etnografických výpravách. Součástí výstavy bude i publikace s třiceti čtyřmi obrázky. Návštěvníci získají nejen zajímavou knížku nebo dárek, ale přispějí i na nákup zdravotnického materiálu pro válkou zasaženou Ukrajinu,“ vysvětlil Václav Dvořák. Komentář k výstavě proběhne v 15:00. O hodinu později, v 16:00, se uskuteční komentovaná prohlídka botanické zahrady.

Den fascinace rostlinami pořádá Evropská organizace pro rostlinnou biologii a za cíl si klade, aby se co nejvíce lidí z celého světa nadchlo pro rostliny a ocenilo důležitost rostlinné biologie pro zemědělství, květinářství, lesnictví, pro udržitelnost produkce potravin i všeho dalšího, co získáváme z rostlin, tedy papíru, dřeva, chemikálií, energie a léčiv.

[odkaz na zdroj]

Budoucí záchranářka Martina Dvořáková zdolala národní rekord v požárním sportu

Hned několik národních rekordů ozdobilo letošní Mistrovství České republiky v požárním sportu, které se na konci srpna konalo v Olomouci. O jeden z nich...

Jubilanti se setkají v Městském domě, zazpívají jim děti ze Základní školy U Tenisu

Potkat se s vrstevníky a pobavit se při kulturním programu – takové bude i letošní poslední setkání pětasedmdesátníků, které se uskuteční ve...

Neuteklo vám?

Téma týdne 36/2024

Letní měsíce jsou každoročně vyhrazeny pro rekonstrukce silnic. Je tomu tak i v Olomouci. Kromě pozitivních ohlasů ale také lidé kritizují s tím spojené dopravní komplikace. Vedení města proto...

Babička roku zná svou krajskou finalistku

Rok se s rokem sešel a na Výstavišti Flora Olomouc se opět konalo tradiční krajské kolo...

Prostějovští sportovci se pochlubili svými úspěchy na radnici

Mladí sportovci se přišli se svými úspěchy pochlubit na prostějovskou radnici. Ti se v Jihočeském kraji...

Téma týdne 36/2024

Letní měsíce jsou každoročně vyhrazeny pro rekonstrukce silnic. Je tomu tak i v Olomouci. Kromě pozitivních...

Otevřená radnice 36/2024

Je v plánu oprava stezky pro cyklisty na tř. Kosmonautů? Kde je dlažba v několika místech...