Přeložit náš web

Pá, 27. 9. 2024.

Svátek má Jonáš.

18.9 C
Olomouc
18.5 C
Prostějov
18.6 C
Přerov
18.4 C
Šumperk
17.6 C
Jeseník
Pátek, 27. září 2024.

Svátek má Jonáš.  Dobré odpoledne.

Akademický senát schválil rozpočet na rok 2024

Zářijové zasedání Akademického senátu UP přineslo řadu podstatných rozhodnutí. Senátoři a senátorky schválili rozpočet na rok 2024, souhlasně se vyjádřili i ke Střednědobému výhledu rozpočtu UP na období 2025 a 2026. Také se seznámili s návrhem, který má vést k vypořádání vztahů mezi PřF a VŠÚ CATRIN UP.

Senátoři a senátorky Akademického senátu Univerzity Palackého schválili rozpočet UP na rok 2024. V souladu s Jednacím řádem AS UP předchází jeho sestavení příprava metodiky, tu stávající AS UP schválil 17. dubna. Rozdělení příspěvku a dotací ze státního rozpočtu na centrální jednotky a na prostředky pro jednotlivé součásti UP pak pro dané rozpočtové období AS UP schválil 22. května. V tentýž den přijali senátoři UP i Výroční zprávu o hospodaření za rok 2023. Doporučující stanovisko k rozpočtu na rok 2024 vydala po vypořádání připomínek akademické obce i ekonomická komise AS UP. K rozpočtu se nyní bude vyjadřovat Správní rada UP, poté jej univerzita zašle na MŠMT ČR.

Po doporučujícím stanovisku ekonomické komise AS UP přijali senátorky a senátoři Akademického senátu UP v předloženém znění i návrh Střednědobého výhledu rozpočtu UP, a to na období let 2025 a 2026. Jde o dokument, který univerzity povinně připravují s odkazem na zákon o vysokých školách a zákon o pravidlech rozpočtové odpovědnosti.

AS UP vzal na vědomí také stav fondů jednotlivých součástí k 30. červnu 2024 a stav čerpání rozpočtu roku 2024 (v rozpočtovém provizoriu k 30. červnu 2024).

V další části jednání se AS UP věnoval problematice vypořádání vztahů mezi PřF UP a VŠÚ CATRIN UP.  Návrh, který by měl vést ke stabilizaci situace, předložil senátorům a senátorkám rektor UP Martin Procházka, který okomentoval jeho vznik i cíl.  

„Jednomu návrhu možného řešení jsme se tady věnovali už v březnu. Ten nakonec přijat nebyl. V návaznosti na další přijatá usnesení AS UP, která mě zavázala k dalšímu postupu, jsem se s valnou většinou senátorů a senátorek opakovaně sešel jak v areálu Holice, kde jsme si prohlédli příslušná pracoviště, tak i v tomto sále Rektorátu UP. Idea nynějšího materiálu, který předkládám, je jiná než v předchozích dokumentech. Jde o návrh záměru, legislativní kroky by teprve měly následovat. Celý návrh stabilizace vztahů mezi uvedenými součástmi UP je rozdělený do krátkodobého, střednědobého a dlouhodobého řešení,“ uvedl rektor ve svém krátkém komentáři s tím, že podněty k předloženému návrhu již poskytly ekonomická i legislativní komise, které se návrhem zabývaly před jednáním senátu.

Před rozpravou se k předloženému návrhu vyjádřila za legislativní komisi AS UP její předsedkyně Veronika Tomoszková, která zdůraznila, že není legislativní povahy a že spíše naznačuje další postup. Poté doporučila vzít jej na vědomí. Podobně se k dokumentu vyjádřil i Vít Procházka za ekonomickou komisi AS UP.

Po následné rozpravě, v níž hovořil mimo jiné také děkan PřF UP Martin Kubala i ředitel VŠÚ CATRIN Pavel Banáš, přijali senátorky a senátoři usnesení, v němž se uvádí, že se AS UP seznámil s předloženým záměrem na realizaci postupu pro předkládání rozhodnutí rektora a dalších jednání ve věci stabilizačního řešení vypořádání vztahů mezi PřF UP a CATRIN a žádá rektora, aby vypořádal připomínky LK AS UP, EK AS UP, AS PřF UP a VŠÚ CATRIN a členů AS UP zaslané do 30. září 2024 (podrobně viz usnesení).

AS UP na svém zářijovém jednání vyhlásil i doplňovací volby do AS UP na jednoho člena z řad studentů PdF UP na funkční období 2024–2026, a to poté, kdy svou činnost ve studentské kurii senátu ukončil Dominik Voráč, který úspěšně absolvoval doktorský studijní program na PdF UP (více v příslušném usnesení). Akademický senát UP přijal během svého zasedání také usnesení, v němž vyhlásil možnost nominovat zástupce z řad akademických pracovníků a studentů jako zástupců AS UP v Komisi pro udržitelný rozvoj UP, usnesením otevřel i nominace zástupců z řad studentů do Rady pro vnitřní hodnocení UP a nominace na člena Etické komise z řad studentů.

Seznam všech přijatých usnesení zde. Více o AS UP zde.

Read More

Dobrovolnické centrum UP koordinuje pomoc Jesenicku i z dalších univerzit

Autobusy s dobrovolníky vypravuje Univerzita Palackého každý den na Jesenicko, kde pomáhají obyvatelům poničených měst a obcí s odstraňováním následků nedávných...

V téhle soutěži vítězí příroda. Titul Zelené školy míří do Hranic

Škola bude moci po dobu tří školních let užívat titul Zelená škola Olomouckého kraje. Read More

Neuteklo vám?

Otevřená radnice 39/2024

Bude možné na autobusové zastávce Pionýrská rozšířit nástupiště a přidat přístřešek? Budou doplněny tramvajové zastávky na ulici Pekařská a 8. května u nákupního centra o lavičky? Dozvíte se v Otevřené radnici. https://youtu.be/g6PnBTfxsCM

Zachraň život s BESIPem

Za volantem každý den čelíme situacím, které mohou ohrozit nejen řidiče, ale i ostatní. Na akci...

Bourací práce na budově TGM 16 jsou u konce

Přerovský magistrát bude mít nové zázemí. V prostorách bývalého Emosu na náměstí TGM. Dříve si zde...

Téma týdne 39/2024

Město Olomouc vlastní na čtyři tisíce hektarů lesních pozemků. V Dalově nedaleko Šternberka se v minulosti...

Víte, že? 39/2024

Olomouc patřila Mezinárodnímu fest. vojenských hudeb Prvňáčky na ZŠ tř. Spojenců přivítal primátor Opravuje se ulice Václava III....