Přeložit náš web

Pá, 27. 9. 2024.

Svátek má Jonáš.

18 C
Olomouc
18.2 C
Prostějov
19 C
Přerov
17.1 C
Šumperk
18.1 C
Jeseník
Pátek, 27. září 2024.

Svátek má Jonáš.  Dobré odpoledne.

Děkujeme, že pomáháte. Rektor ocenil práci dobrovolníků

Deset individuálních a jedno kolektivní ocenění udělil rektor Martin Procházka dobrovolnicím a dobrovolníkům z Univerzity Palackého, kteří se ve svém volném čase věnují svému okolí, ať už jde o poskytování pomoci uprchlíkům před válkou, prodej dekorací ve prospěch dětských pacientů v nemocnici nebo třeba podporu studentské komunity. Předávání cen bylo součástí festivalu MEET UP, kterým zejména studenti univerzity oslavili na nádvoří Zbrojnice začátek nového akademického roku.

Ačkoliv se nominace na udělení ocenění uzavíraly na konci letních prázdnin, během slavnostní chvíle se rektor a prorektorka Andrea Hanáčková, která předáváním provázela, jen těžko mohli ubránit připomenutí významu pomoci dobrovolníků při odklízení škod po povodních, které před týdnem zpustošily řadu měst a obcí na severu Moravy a ve Slezsku.

„Přestože jsme tu především kvůli oceněným, chtěl bych poděkovat nejen jim, ale všem studentům a zaměstnancům za to, co dělají pro druhé v rámci univerzity i regionu a České republiky. Uplynulé dny byly velmi náročné pro lidi, které postihla povodeň, a my jsme hrdí na všechny, kteří se v těchto oblastech podílejí na úklidu a další pomoci,“ uvedl rektor Martin Procházka před samotným předáním cen, kterého se ujal společně s manažerkou Dobrovolnického centra UP Vladimírou Sedláčkovou.

Jedním z těch, kteří cenu převzali, přitom byl Ondřej Němčák z Projektového servisu UP, který se aktivně zapojuje do řady dobrovolnických výzev na univerzitě a s přítomnými na nádvoří Zbrojnice se podělil o aktuální zkušenost z povodní postiženého Jesenicka. „Situace je tam vážná a místní jsou za jakoukoliv pomoc neskutečně vděční. Pokud je to ve vašich silách, zaregistrujte se v Dobrovolnickém centru UP a vyjeďte pomáhat. Já si tento zážitek budu pamatovat celý život,“ řekl.

Oceněna byla také například Lenka Prokopová z Ústavu klinické a molekulární patologie Lékařské fakulty UP, která již zhruba 20 let organizuje vánoční prodej hraček a dekorací, které vyrábí se svými kamarádkami a kolegyněmi, a výtěžkem z něj podporuje činnost nadace Šance Olomouc, která v rámci Dětské kliniky Fakultní nemocnice Olomouc a LF UP pomáhá malým hemato-onkologickým pacientům a jejich rodinám.

„Byla jsem velmi překvapená, moc mě to potěšilo, možná i trochu dojalo, rozhodně ale nakoplo do dalších aktivit. Velmi mě baví spolková činnost, chtěla bych s kolegy dělat co nejvíce akcí, které budou pro studenty ze všech fakult,“ prozradila další z oceněných Klára Bajtová z pedagogické fakulty, předsedkyně studentského spolku KOS.

Kromě jednotlivců rektor udělil i jednu kolektivní cenu, tu obdržel spolek UP Crowd vzniklý před časem na přírodovědecké fakultě, a sice za dlouhodobou podporu komunity, aktivní zapojování do univerzitních akcí a popularizaci vědy.

Ceny rektora pro dobrovolníky z řad studentů, zaměstnanců a absolventů se na UP udělovaly již poosmé. V Dobrovolnickém centru UP se pro letošní ročník sešlo celkem 41 nominací.

Ke slavnostnímu předání ocenění došlo jako již tradičně během festivalu MEET UP, který byl jednak oslavou začátku nového akademického roku, ale jednak i ideální příležitostí nejen pro studenty prvních ročníků k seznámení se se studentskými spolky a některými univerzitními pracovišti. Festivalové dění tentokrát zaplnilo nádvoří Zbrojnice.

Laureáti Cen rektora pro dobrovolníky 2024:

Klára Bajtová, studentka PdF UP

oceněna v oblasti Univerzitní komunita

Aktivní předsedkyně studentského spolku KOS a mj. iniciátorka jeho nových aktivit. Spolupracuje s vedením katedry, fakulty a oddělením marketingu, v uplynulém roce mj. uskutečnila celouniverzitní hledání velikonočních kešek. Kromě toho se podílí na organizaci Noci vědců nebo letních táborů pro děti.

Gabriella Cápec, odborná asistentka Ústavu patologické fyziologie LF UP a Ph.D. studentka CMTF UP

oceněna v oblasti Sociální služby

Od začátku války na Ukrajině pomáhá lidem, kteří byli nuceni opustit své domovy, zejména poskytuje psychologickou pomoc či krizové intervence, působí v několika organizacích zaměřených na pomoc uprchlíkům, mj. jako poradkyně v sociálních, kulturních a vzdělávacích záležitostech, také například organizuje pravidelná setkávání s ukrajinskými ženami v rámci aktivit Arcidiecézní charity Olomouc.

Jiří Hrachový, student PdF UP

oceněn v oblasti Sociální služby

Dobrovolník Maltézské pomoci, který již pátým rokem dochází za klientkou v rámci Sociálně aktivizační služby pro seniory a osoby se zdravotním postižením, což má pro klientku velmi významné přínosy. Zároveň jezdí i na setkání vozíčkářů na Velehradě, kde poskytuje doprovod a podporu klientům se zdravotním postižením během tradičních Dnů lidí dobré vůle.

Kristýna Matoušková, studentka CMTF UP

oceněna v oblasti Sociální služby

Pod hlavičkou Člověka v tísni již více než 2 roky pracuje s dětmi a připravuje pro ně volnočasové výtvarné aktivity. Kromě toho vede kurzy malování i pro lidi seniorského věku v domově seniorů v Prostějově.

Ondřej Němčák, Projektový servis UP

oceněn v oblasti Univerzitní komunita

Aktivně reaguje na většinu univerzitních výzev a zapojuje se do organizovaných dobrovolnických aktivit. Stejně tak se věnuje již řadu let i neformálnímu dobrovolnictví, organizuje sousedská setkání a podílí se na zkulturňování svého okolí.

Lenka Prokopová, laborantka Ústavu klinické a molekulární patologie LF UP

oceněna v oblasti Zdravotnictví

Již zhruba 20 let organizuje na Teoretických ústavech vánoční prodej hraček, ozdob, svícnů a dalších dekorací, které vyrábí společně s kamarádkami a kolegyněmi na pravidelných setkáních. Výtěžek z prodeje předává nadaci Šance Olomouc, která v rámci Dětské kliniky Fakultní nemocnice Olomouc a LF UP pomáhá dětským hemato-onkologickým pacientům a jejich rodinám.

Tereza Sehnalová, studentka CMTF UP

oceněna v oblasti Děti a mládež

Jako dobrovolnice Člověka v tísni se v rámci služby Poradenství mladistvým, zaměřené na mladé lidi ze sociálně znevýhodněného prostředí, setkává se slečnou, které pomáhá nejen se zvládáním angličtiny, ale je jí i kamarádkou, se kterou si může popovídat o svých starostech a radostech.

Klaudie Šimečková, studentka FF UP

oceněna v oblasti Děti a mládež

Jako dobrovolnice spolupracuje s Římskokatolickou farností Kyjov, podílí se na organizaci různých akcí a koncertů, animátorských aktivitách pro děti a mládež nebo na vedení scholy. Se skauty organizuje distribuci Betlémského světla, zapojuje se i do aktivit Charity Kyjov – zpívání s dětmi na Štědrý den nebo Tříkrálová sbírka, během epidemie covidu-19 také doprovázela mše v Domově pokojného stáří.

Denisa Thernerová, studentka FF UP

oceněna v oblasti Univerzitní komunita

Vede Politologický klub UP a aktivně se podílí na aktivitách pro studentskou komunitu, zejména na katedře politologie a evropských studií FF UP, mj. svým kolegům pomáhá se všem univerzitními záležitostmi, ať už jde o věci týkající se výuky nebo jiných praktických věcí. Podílí se také na chodu katedry, spravuje jí sociální sítě.

Alexandr Zarivnij, student LF UP

oceněn v oblasti Zdravotnictví

Pravidelně navštěvuje pacienty na lůžkovém oddělení Onkologické kliniky FNOL a LF UP, snaží se jim ulehčit čas strávený v nemocnici, zpříjemnit ho rozhovorem, četbou nebo hraním her. Pacientům poskytuje psychosociální podporu v nelehkém období a je jejich společníkem v průběhu hospitalizace.

UP Crowd, studentský spolek PřF UP

oceněn v oblasti Univerzitní komunita

Spolek je aktivní především v oblasti popularizace vědy a podpory studentských iniciativ a dobrovolnictví, zapojuje se do řady univerzitních akcí, sdílí své know-how s dalšími spolky působícími na UP.

Read More

V téhle soutěži vítězí příroda. Titul Zelené školy míří do Hranic

Škola bude moci po dobu tří školních let užívat titul Zelená škola Olomouckého kraje. Read More

GASNET: PRAKTICKÉ INFORMACE PRO ODBĚRATELE PLYNU NA JESENICKU

Plošným předpokladem pro obnovu dodávek do odběrného místa je zajištění bezpečného provozu odběrných plynových zařízení – to jsou plynové spotřebiče jako...

Neuteklo vám?

Šumperk – živá brána Jeseníků – září 2024

Krizový povodňový štáb nepolevuje. Velká voda opadla a na severu kraje řeší napáchané škody. Krizový štáb v Šumperku hned od prvních dní začal pomáhat nejvíce postiženým obcím ve své oblasti. Ještě...

Na Univerzitě Palackého Olomouc začal akademický rok

Na olomoucké univerzitě Palackého v pondělí 23. září začal nový akademický rok. Do prvních ročníků letos...

Paměť jako hlavní téma Festivalu současného umění v Prostějově

Malba, grafika, fotografie, sochařství nebo videoart. To vše nabídne Festival současného umění v Prostějově. Čtvrtý ročník,...

Víte, že? 39/2024

Olomouc patřila Mezinárodnímu fest. vojenských hudeb Prvňáčky na ZŠ tř. Spojenců přivítal primátor Opravuje se ulice Václava III....

Šumperk – živá brána Jeseníků – září 2024

Krizový povodňový štáb nepolevuje. Velká voda opadla a na severu kraje řeší napáchané škody. Krizový štáb v...