Přeložit náš web

Pá, 27. 9. 2024.

Svátek má Jonáš.

15.7 C
Olomouc
16.1 C
Prostějov
17 C
Přerov
14.7 C
Šumperk
14.1 C
Jeseník
Pátek, 27. září 2024.

Svátek má Jonáš.  Dobré ráno.

Od chemie po Kafku. Noc vědců v Olomouckém kraji bude plná proměn

Vodík jako palivo budoucnosti, využití umělé inteligence v umění, soudní rozhodování, kouzla fyziky a chemie, ale také bližší pohled na dílo Franze Kafky, od jehož úmrtí letos uplynulo 100 let. Kafkovskou Proměnou inspirovaná Noc vědců v pátek 27. září po 17. hodině otevře dveře nejen vědecko-výzkumných pracovišť všem zájemcům o vědecká témata z Olomouce a okolí. Na program plný poznání a zábavy láká zejména Univerzita Palackého a Fakultní nemocnice Olomouc, aktivity přichystala i přerovská Vysoká škola logistiky, spolek Geniátor v Hlubočkách nebo hvězdárna v Prostějově.

„Letošní Noc vědců je pro Olomoucko v mnoha ohledech speciální. Podařilo se nám akci rozšířit do dalších tří měst v regionu a zároveň připravit pro návštěvníky rekordní program. Olomoucká Noc vědců tak i letos nabídne třetí nejbohatší program v Česku,“ pozval k návštěvě Ondřej Martínek, koordinátor akce z oddělení marketingu UP.

Digitální gramotnost a hvězdy

Vůbec poprvé se do Noci vědců na Olomoucku zapojí Logiscool Olomouc, která se zaměřuje na rozvoj digitální gramotnosti u dětí a zábavně pojatou výuku programování. Na pobočce ve Vídeňské ulici mohou zájemci zhlédnout ukázkové lekce. Do programu nově přibyl také Prostějov – tamní hvězdárna v Kolářových sadech láká nejen na pozorování hvězd, ale také pokusy se světlem nebo tvoření s vesmírnou tematikou.

„Za vědou mohou zájemci vyrazit také do Přerova.Ve firmě Olympus Medical Products Czech nahlédnou do výroby resekčních elektrod a sond využívaných při lékařských zákrocích, Vysoká škola logistiky zase uvede do tajů distribuce zboží od výrobce k zákazníkovi a k prohlídkám zve i Inovační Hub Přerov,“ vypočítala z programu Gabriela Sýkorová Dvorníková z organizačního týmu. Nejen o možnostech 3D tisku pak bude Noc vědců se spolkem Geniátor v Hlubočkách, částečnou proměnu přísně utajovaného vojenského objektu pro civilní využití zase představí průvodci v Bunkru Přáslavice.

Kafka, proměny zdraví i taje přírodovědných oborů

Bohatý program o 150 bodech na návštěvníky čeká na pracovištích Univerzity Palackého. Do svých oborů dají nahlédnout všechny fakulty i vysokoškolský ústav CATRIN, Pevnost poznání, Vědeckotechnický park UP nebo Knihovna UP.

Zájemci si mimo jiné na teologické fakultě budou moci prohlédnout výstavu studentských fotografií na téma Proměna, na právnické fakultě si zase vyzkoušejí rozhodování u soudu. Na filozofické fakultě se seznámí s pohledem nederlandistů na dílo Franze Kafky nebo s možnostmi využití umělé inteligence v audiovizuálním umění. O moderních technologiích se bude mluvit také například na pedagogické fakultě nebo na fakultě tělesné kultury, kde návštěvníci budou moci nahlédnout do práce fyzioterapeutů i odborníků zabývajících se lidským pohybem.

Na lékařské fakultě si návštěvníci vyzkoušejí techniky chirurgického šití a endoskopické vyšetření žaludku nebo se prostřednictvím výstavy blíže podívají na proměny mozkové tkáně. Jak se vyvíjí plod i člověk v pubertě a ve stáří, přiblíží fakulta zdravotnických věd. Otevřené dveře zájemci najdou také například na oddělení rehabilitace a klinické biochemie Fakultní nemocnice Olomouc.

Už tradičně budou během Noci vědců silně zastoupeny přírodovědné obory. V laboratořích vysokoškolského ústavu CATRIN na příchozí čekají pokusy s kapalným dusíkem nebo ukázky tisku senzorů nanomateriálovými inkousty, hovořit se bude mimo jiné i o proměně vodíku v energii a jeho využití jako paliva budoucnosti. K vidění bude výstava vědeckých komiksů, žáci a studenti se budou moci i zapojit do komiksové soutěže. Nespočet aktivit pak připravila přírodovědecká fakulta. Nebudou chybět nejrůznější fyzikální a chemické pokusy, deskové hry, nebo pozorování noční oblohy. Probírat se mimo jiné budou proměny Země i vesmíru a také to, jak se matematické výpočty promítají do reálného světa.

Relax zóna v pevnosti a autobus zdarma

Otevřeno bude i centrum popularizace Pevnost poznání, do jejíchž expozic a dílen se zájemci mohou podívat za zvýhodněné vstupné. Před centrem v areálu Korunní pevnůstky bude pro všechny noční poutníky za vědou připraveno občerstvení a relax zóna se členy umělecké skupiny Chaos Company.

Veškerý program Noci vědců je přístupný zdarma, na některé prohlídky či aktivity je však nutné se dopředu registrovat. K přepravě mezi pracovišti Univerzity Palackého bude možné využít zdarma speciální autobusovou linku, která bude po celou dobu konání akce křižovat Olomouc.

Kompletní program a další informace k Noci vědců na Olomoucku najdete na nocvedcu.cz.

Popularizační událost Noc vědců vznikla z podnětu Evropské komise v roce 2005 s cílem ukázat široké veřejnosti, že věda není nudná, ale naopak – že odborníci na vědeckých pracovištích dělají práci přínosnou všem. Koná se ve 23 evropských zemích, česká Noc vědců patří co do rozsahu k těm největším – letos mohou fanoušci vědy vyrazit za programem v padesátce měst a obcí. V Olomouci se Noc vědců poprvé konala v roce 2011, od té doby patří s návštěvností kolem 6 000 lidí k nejoblíbenějším akcím, které pro veřejnost pořádá Univerzita Palackého. Ta je společně s Vysokou školou chemicko-technologickou v Praze od letošního roku národním koordinátorem akce. Uspořádání Noci vědců je podpořeno programem Marie Skłodowska Curie Actions s projektem METAMORPHOSIS v rámci výzvy HORIZON-MSCA-2023-CITIZENS-01.

Read More

Fotosoutěž o nejhezčí mládě – vyhodnocení

Z celkem 15 vybraných fotografií bylo oceněno 5 fotografií s nejvíce hlasy a jedna fotografie získala cenu odborné poroty. V tomto...

Technologie budoucnosti pomáhají připravit studenty na pracovní trh

Jak využít moderní technologie, jako je umělá inteligence, 3D tisk, roboti nebo termokamery, ve výuce na základních a středních školách tak, aby...

Neuteklo vám?

Otevřená radnice 39/2024

Bude možné na autobusové zastávce Pionýrská rozšířit nástupiště a přidat přístřešek? Budou doplněny tramvajové zastávky na ulici Pekařská a 8. května u nákupního centra o lavičky? Dozvíte se v Otevřené radnici. https://youtu.be/g6PnBTfxsCM

Na Univerzitě Palackého Olomouc začal akademický rok

Na olomoucké univerzitě Palackého v pondělí 23. září začal nový akademický rok. Do prvních ročníků letos...

Paměť jako hlavní téma Festivalu současného umění v Prostějově

Malba, grafika, fotografie, sochařství nebo videoart. To vše nabídne Festival současného umění v Prostějově. Čtvrtý ročník,...

Víte, že? 39/2024

Olomouc patřila Mezinárodnímu fest. vojenských hudeb Prvňáčky na ZŠ tř. Spojenců přivítal primátor Opravuje se ulice Václava III....

Šumperk – živá brána Jeseníků – září 2024

Krizový povodňový štáb nepolevuje. Velká voda opadla a na severu kraje řeší napáchané škody. Krizový štáb v...