Olomoucká zoo uvedla do provozu novou provozovnu gastra snack U Lanáčku hned naproti lanového centra. Přípravy prvních francouzských palačinek se zhostil sám primátor města Olomouce. Vyzkoušel si jaké to je, když zaměstnanci zoologické zahrady celý den musí stát v horku a obsluhovat návštěvníky v novém gastro provozu.
Podle ředitele zoologické zahrady je Lanové centrum přes sezonu velmi vytíženou atrakcí a zdržuje se zde řada dětí a rodičů. Proto byl využit tento prostor k tomu, abych jim bylo poskytnuto kvalitní občerstvení.
Gastro provozuje zahrada svépomoci od roku 2010. Tehdy převzala kompletně veškeré stánky, které postupně demolovala a začala nahrazovat stánky novými.
Součástí nového občerstvovacího zázemí je i venkovní zastřešené posezení, aby odpočívající návštěvníci byli kryti při nepřízni počasí. Náklady na výstavbu činili 2,5 milionu korun.
Důvodem nové gastro provozovny je hlavně zajistit nabídku jídla návštěvníkům v období uzavření restaurace Pod věží. Zahrada totiž s rozšiřováním občerstvení nekončí. V horizontu příštích let zde plánuje vybudovat zbrusu novou restauraci. Ta by měla nabídnout 250 až 300 míst k sezení. Navíc se rozšíří výběr jídel, aby vše nebylo pouze v bufetovém stylu. Stavět se ale pravděpodobně začne až koncem příštího roku. Náklady na výstavbu jsou zatím nepřesné, odhadem by však nová restaurace měla vyjít až na 50 milionů korun.