Přeložit náš web

St, 23. 10. 2024.

Svátek má Teodor.

9.4 C
Olomouc
9.1 C
Prostějov
9.1 C
Přerov
10 C
Šumperk
8.8 C
Jeseník
Středa, 23. října 2024.

Svátek má Teodor.  Dobré ráno.

Na konferenci Chiranal 2024 přijalo pozvání přes sto odborníků z oblasti separačních věd

Přírodovědecká fakulta a Pevnost poznání Univerzity Palackého se stanou dějištěm čtyřdenní konference Advances in Chromatography and Electrophoresis & Chiranal 2024, kterou od 17. do 20. června 2024 pořádá katedra analytické chemie. Pozvání přijalo přes sto čtyřicet odborníků z oblasti separačních věd z České republiky, Slovenska, Francie, Nizozemí, Německa, Itálie, Spojených států amerických a dalších zemí.

„Letošní ročník konference jsme se rozhodli věnovat mimořádné osobnosti, první dámě české chromatografie a časté účastnici Chiranalu paní profesorce Evě Smolkové-Keulemansové, která nás nedávno navždy opustila,“ uvedl Petr Bednář z katedry analytické chemie.

Váženým hostem konference a plenárním přednášejícím bude Sebastiaan Eeltink z Brussel Universiteit a šéfredaktor časopisu Analytical Science Advances z vydavatelství  Wiley. Jeho přednáška nazvaná „Toward unrivaled chromatographic resolving power: Design and development of comprehensive spatial three-dimensional liquid-phase separation technology“ se bude zabývat potenciálem vícerozměrných chromatografických separací pro analýzu složitých směsí látek.

Účastníky konference dále čeká 34 přednášek a 42 posterů, které budou jejich autoři prezentovat ve dvou posterových sekcích. Z katedry analytické chemie vystoupí s přednáškami Paola Lucero-Gomez, Barbora Papoušková a Volodymyr Pauk a z Laboratoře růstových regulátorů Ondřej Novák s Ivanem Petříkem. „Na konferenci vystoupím s prezentací na téma Profilování bioaktivních látek pomocí superkritické fluidní chromatografie a tandemové hmotnostní detekce (SFC-MS/MS). V přednášce bude představena nová metoda pro stanovení koncentrace cytokininů v rostlinném materiálu. Cytokininy patří mezi důležité signalizační molekuly, které řídí vývoj rostlin a znalost jejich koncentrace v rostlinách je důležitá pro pochopení fyziologických procesů,“ řekl Ivan Petřík.

Mezi další významné hosty budou patřit Anne Varenne z Institute of Chemistry for Life and Health Sciences v Paříži, Michael Lämmerhofer, šéfredaktor časopisu Journal of Separation Science z Tübingen University v Německu, Davy Guillarme z University of Geneva, Kevin A. Schug z University of Texas v Arlingtonu, který letos v lednu přicestoval do Olomouce jako významný stipendista Fulbrightova programu a řada dalších. Na katedře analytické chemie během aktuálního semestru vyučoval některé předměty analytické chemie a anglický jazyk a věnoval se konzultační činnosti pro magisterské studenty a doktorandy.

Součástí konference bude slavnostní křest dvoudílné anglické knihy Lucie Novákové, Michala Douši, Petra Česly a Jiřího Urbana nazvané Modern HPLC separations in theory and practice, exkurze do univerzitního pivovaru EUREKA, který sídlí na katedře analytické chemie či prohlídka jezuitské koleje s následným interaktivním koncertem vokálního sboru Muzikúra v kapli Božího Těla.

„Organizací této konference navazuje katedra analytické chemie na dlouholetou tradici. Série konferencí je pořádána s dvouletou periodicitou již od roku 1997 s jediným přerušením způsobeným pandemií covid-19,“ dodal Petr Bednář. Mezi partnery konference jsou Česká společnost chemická, společnosti TEVA, Zentiva a Alven Laboratories a impaktovaný časopis Journal of Separation Science. Konference se účastní také řada významných výrobců a distributorů analytické instrumentace a laboratorních produktů.

Read More

Dnes v 17 hodin začíná před radnicí Přerovské dýňování, na děti čeká strašidelná stezka

Přerovská radnice a její okolí se už od odpoledne mění na "strašidelný zámek" plný bloudících postav ze záhrobí, pařátů deroucích se...

Fakultní nemocnice Olomouc staví nový centrální pavilon

Slavnostním poklepáním základního kamene byla symbolicky zahájena výstavba nového ústředního pavilonu Fakultní nemocnice Olomouc, který po dokončení bude mimo jiné novým...

Neuteklo vám?

Téma týdne 42/2024

Na čtyři desítky bezplatných dárců krve se sešly v historickém sále olomoucké radnice. Na slavnostním předávání Zlatých medailí MUDr. Janského za čtyřicet odběrů krve. Přítomen byl i dárce rekordman...

Vyhlídka ve stylu římské strážní věže v Tučíně

Římané na Přerovsku zanechali výraznou stopu. Za vzor si je vzala obec Tučín, která na kopci...

Letošní topná sezóna se rozběhla naplno

Se začátkem podzimu a přibývajícími chladnými dny se rozbíhá letošní topná sezóna naplno. Zapomenout bychom proto...

Kraj zblízka 43/2024

Na Olomoucku se dokončuje velký projekt cyklostezky. Za asi 100 milionů korun. Propojí Olomouc – Černovír...

Téma týdne 42/2024

Na čtyři desítky bezplatných dárců krve se sešly v historickém sále olomoucké radnice. Na slavnostním předávání...