Přeložit náš web

St, 23. 10. 2024.

Svátek má Teodor.

9.4 C
Olomouc
9.1 C
Prostějov
9.1 C
Přerov
10 C
Šumperk
8.8 C
Jeseník
Středa, 23. října 2024.

Svátek má Teodor.  Dobré ráno.

Konference Cognition and Artificial Life byla zaměřena na pokročilé využití umělé inteligence

Na pokročilé využití umělé inteligence (Al) v různých oblastech výzkumu a vzdělávání byla zaměřena mezinárodní konference Cognition and Artificial Life, kterou v Pevnosti poznání pořádala katedra geoinformatiky přírodovědecké fakulty společně s katedrou informačních studií a knihovnictví Masarykovy univerzity v Brně. Dvaadvacátý ročník konference navštívilo více než 50 odborníků z Česka, Slovenska, Polska a Německa.

Letošní konference se zabývala využitím eye-trackingu, tedy sledování očí. „Eye-trackingu se věnuji už od roku 2011. Tuto metodu používám při hodnocení a optimalizaci map, proto jsem byl přizván k organizaci této akce,“ uvedl Stanislav Popelka z katedry geoinformatiky.

Na konferenci zazněly přednášky týkající se například hodnocení atraktivity geografické expozice Pevnosti poznání pomocí mobilních eye-tracking brýlí, mezikulturního výzkumu v kartografii, použití virtuální reality v experimentální psychologii či demokratizaci vizualizace eye-tracking dat pomocí nástroje GazePlotter. „Byla to jedna z nejzajímavějších přednášek. GazePlotter umožňuje snadnou analýzu a interpretaci dat i pro neodborníky,“ doplnil hlavní organizátor Čeněk Šašinka z Masarykovy univerzity.

Mezinárodní akce se zúčastnila i Markéta Košatková s prací Navigating Classroom Challenges: How VR and AI Could Elevates Teaching Strategies, která byla oceněna ministrem školství. „Následovaly prezentace zaměřené na různé aspekty neurálních sítí a kognitivní robotiky, včetně biologicky motivovaných neurálních sítí a odhadování adresátů v kontextu AI či přednáška Jiřího Čeňka na téma Seeing beyond borders: Exploring the world’s diversity in visual perception,“ dodal Stanislav Popelka.

Poslední den byl orientován na diagnostiku dyslexie pomocí AI a eye-tracking technologií. Výsledky své práce přiblížili Jan Sedmidubský a Nicol Dostálová, kteří představili nové metody a projekty v oblasti diagnostiky a reedukace dyslexie. „Během celé konference také probíhaly zajímavé workshopy zaměřené například na vývoj hardware a software řešení v oblasti eye-trackingu nebo na implementaci eye-trackingu ve virtuální realitě, a to včetně praktických ukázek. Účastníci byli seznámeni také s koncepcí projektu, který využívá virtuální realitu pro hraní divadla,“ řekl Čeněk Šašinka.

Součástí konference byl doprovodný program, během kterého proběhla návštěva historické budovy Prachárna s expozicí o Pevnosti Olomouc, degustace vín či ochutnávka piva z Experimentálního pivovaru EUREKA. „Akce byla nesmírně úspěšná, a to jak z hlediska počtu účastníků, tak i kvality prezentovaných příspěvků. Eye-tracking se ukazuje jako klíčový nástroj pro hlubší porozumění lidskému vnímání a chování, což potvrzují i výsledky zde prezentovaných studií. Otevírá nové možnosti v mnoha vědeckých a vzdělávacích oborech,“ uzavřel Čeněk Šašinka.

Read More

Dnes v 17 hodin začíná před radnicí Přerovské dýňování, na děti čeká strašidelná stezka

Přerovská radnice a její okolí se už od odpoledne mění na "strašidelný zámek" plný bloudících postav ze záhrobí, pařátů deroucích se...

Fakultní nemocnice Olomouc staví nový centrální pavilon

Slavnostním poklepáním základního kamene byla symbolicky zahájena výstavba nového ústředního pavilonu Fakultní nemocnice Olomouc, který po dokončení bude mimo jiné novým...

Neuteklo vám?

Téma týdne 42/2024

Na čtyři desítky bezplatných dárců krve se sešly v historickém sále olomoucké radnice. Na slavnostním předávání Zlatých medailí MUDr. Janského za čtyřicet odběrů krve. Přítomen byl i dárce rekordman...

Vyhlídka ve stylu římské strážní věže v Tučíně

Římané na Přerovsku zanechali výraznou stopu. Za vzor si je vzala obec Tučín, která na kopci...

Letošní topná sezóna se rozběhla naplno

Se začátkem podzimu a přibývajícími chladnými dny se rozbíhá letošní topná sezóna naplno. Zapomenout bychom proto...

Kraj zblízka 43/2024

Na Olomoucku se dokončuje velký projekt cyklostezky. Za asi 100 milionů korun. Propojí Olomouc – Černovír...

Téma týdne 42/2024

Na čtyři desítky bezplatných dárců krve se sešly v historickém sále olomoucké radnice. Na slavnostním předávání...