Přeložit náš web

Ne, 8. 9. 2024.

Svátek má Mariana.

19.1 C
Olomouc
22.2 C
Prostějov
18.8 C
Přerov
17.8 C
Šumperk
15.9 C
Jeseník
Neděle, 8. září 2024.

Svátek má Mariana.  Dobré ráno.

Výzva tělovýchovného lékařství: vydejte se za slavnými rodáky

Slavní rodáci, respektive místa spojená s nějakou známou osobností, jsou tématem pohybové výzvy se soutěží o lázeňský pobyt, kterou vyhlásila Klinika tělovýchovného lékařství a kardiovaskulární rehabilitace Lékařské fakulty UP a Fakultní nemocnice Olomouc. Fotky z výletů mohou účastníci sdílet do 30. září.

Je to již počtvrté, co se takovou výzvou snaží klinika motivovat veřejnost k pohybu. Předchozí ročníky, kdy byly ve středu pozornosti rozhledny, studánky či sakrální památky, měly u příznivců turistiky a cykloturistiky úspěch. Do facebookové skupiny výzev se přidaly více než tři stovky lidí.

„Výlet za nějakým konkrétním cílem vnímáme jako ideální start k aktivnímu přístupu k vlastnímu zdraví. Snažíme se vždy vymyslet něco atraktivního, co by zájemce přimělo k turistice nebo cykloturistice. Letos chceme účastníky vyslat k místům, která upomínají na slavné rodáky nebo slavné osobnosti, které v obci nebo městě žily či pobývaly,“ vysvětluje přednostka pořádající kliniky Eliška Sovová.

Letošní výzva probíhá 30. září. Do tohoto dne mohou účastníci vyrážet na výlety nejen po Česku a z navštívených míst sdílet své fotografie s krátkým popiskem a hashtagem #ZaSlavnymiRodaky ve facebookové skupině nazvané Za slavnými rodáky.

„Upomínkou na slavného rodáka či známou osobnost se rozumí pamětní deska či památník, tedy fyzický doklad vypovídající o narození či pobytu osobnosti. Netrváme ale na tom, aby soutěžící navštěvovali jen například Freudův Příbor nebo Palackého Hodslavice. Může samozřejmě jít také o osobnosti místního, regionálního významu nebo dokonce památníky upomínající místní rodáky bojující ve světových válkách. O to bude soutěž pro další soutěžící i pro nás zajímavější, protože se dozvíme o místech, o kterých jsme dosud nevěděli,“ dodává Eliška Sovová.

Ve výzvě se soutěží o víkendový pobyt v Lázních Slatinice a o řadu dalších cen od Fakultní nemocnice a partnerů, přičemž stejně jako v minulých ročnících platí, že čím více navštívených míst, tím větší šance na výhru. Udělovat se bude i speciální slatinická cena, a sice za fotku od fontány v areálu slatinických lázní coby připomínky někdejšího starosty obce a lékaře Josefa Reindla. Podrobná pravidla výzvy jsou k dispozici zde, do soutěžní facebookové skupiny se pak můžete přihlásit zde.

Hýbat se s Fakultní nemocnicí Olomouc můžete také u přírodního koupaliště Poděbrady, kde v sobotu 18. května proběhne akce Pohybrady. Program, na kterém se podílí i Fakulta zdravotnických věd UP, nabídne mimo jiné stanoviště, kde můžete absolvovat základní vyšetření zdravotního stavu, možnost vyzkoušet si jízdu na koloběžkách, nordic walking nebo paddleboarding, uskuteční se také Běh na zdraví a k vidění i sanitka urgentního příjmu. Kompletní program najdete zde

Read More

Budoucí záchranářka Martina Dvořáková zdolala národní rekord v požárním sportu

Hned několik národních rekordů ozdobilo letošní Mistrovství České republiky v požárním sportu, které se na konci srpna konalo v Olomouci. O jeden z nich...

Jubilanti se setkají v Městském domě, zazpívají jim děti ze Základní školy U Tenisu

Potkat se s vrstevníky a pobavit se při kulturním programu – takové bude i letošní poslední setkání pětasedmdesátníků, které se uskuteční ve...

Neuteklo vám?

Kraj zblízka 36/2024

V Moravičanech, nedaleko od Mohelnice, už mají vyřešený problém se silnicemi. Olomoucký kraj tam nejprve opravil cestu z Moravičan do Loštic. A teď došlo na otevření frekventovaného průjezdu přes...

Babička roku zná svou krajskou finalistku

Rok se s rokem sešel a na Výstavišti Flora Olomouc se opět konalo tradiční krajské kolo...

Prostějovští sportovci se pochlubili svými úspěchy na radnici

Mladí sportovci se přišli se svými úspěchy pochlubit na prostějovskou radnici. Ti se v Jihočeském kraji...

Téma týdne 36/2024

Letní měsíce jsou každoročně vyhrazeny pro rekonstrukce silnic. Je tomu tak i v Olomouci. Kromě pozitivních...

Otevřená radnice 36/2024

Je v plánu oprava stezky pro cyklisty na tř. Kosmonautů? Kde je dlažba v několika místech...